B.K.S Iyengar Yoga

 

B.K.S. Iyengar (1918- 2014), Pune Indien, har forfinet yogaen og udbredt kendskabet til den over hele verden.

B.K.S. Iyengar begyndte at dyrke yoga som ung pga. helbredsmæssige problemer. Han indså, at det ikke var lige meget, hvordan de klassiske stillinger blev udført, hvis de skulle gavne kroppen. Han fokuserede derfor meget på den anatomisk korrekte måde og udviklede et system til at opnå dette. Dette system er i dag udbredt over det meste af verden.

I Iyengars system indgår enkle hjælpemidler såsom reb, klodser, stole, bolsters osv. Disse remedier bruges til at hjælpe eleven med at opnå den korrekte stilling, så mest mulig harmoni i stillingen opnås og forkerte stræk og vrid undgås.  Iyengars system er udviklet over mange år og med stor erfaring. Stillingerne er opdelt efter sværhedsgrad og kædes sammen så kroppen varmes op og skader undgås.

Iyengar siger i en af sine tekster, at i begyndelsen springer tankerne fra det ene punkt i kroppen til det andet: ”er mit højre ben strakt?”, ”er mine arme på linje med skuldrene?” osv. osv. Det kalder han koncentration. På dette stadie er man længe og modtager undervisning af en lærer, der netop påpeger alle de steder kroppen skal ”tænke” Og man lærer efterhånden, at grunden til, at kroppen sitrer og det strammer i muskler og sener, er fordi ”når en del af kroppen er på overarbejde, er det fordi en modsvarende del af kroppen er på underarbejde” . Når man er blevet en mere erfaren udøver og kroppen er i harmoni, springer tankerne ikke længere rundt og man er i ro både fysisk og mentalt. Dette kalder Iyengar meditation i stillingen.

Iyengar grundlagde Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Puna, Indien. Et kraftcenter for Iyengar yogalærere fra hele verdenen. I dag fører datteren Geeta S Iyengar, sønnen Prashant S. Iyengar og Iyengars barnebarn Abhijata Shridhar instuttet videre.

Iyengar yoga har opnået stor udbredelse i vesten på grund af dens videnskabeligt funderede metoder og praktiske anvisninger.  B.K.S. Iyengar har foruden gennem undervisning i en stor del af verden også udbredt kendskabet til yoga gennem flere bøger om yoga, undervisning og filosofi.